Vesa Mikael
Invertterin asennus matkailuautoon
Viime syksynä vanhan matkailuautomme - tuttavallisemmin Matkali - hupiakku sanoi työsopimuksensa irti. Elettiin sen verran myöhäistä syksyä, ettei ollut suunniteltuna enää reissuja, joten päätin vaihtaa uuden hupiakun vasta seuraavana keväänä. Päätin samalla laittaa kaksi 100Ah hupiakkua, koska pari vuotta sitten vaihdoimme alkuperäisen kaasu/sähkö jääkaapin tilalle kompressorikäyttöisen 12V jääkaapin. Lisäksi päätin samalla laittaa vielä siniaalto invertterin, jotta saan ladattua sähköpyörän akkua ja läppäriä myös puskaparkeissa.
Ennen invertterin asennusta piti päättää minkä tehoisen invertterin hankin. Hyllyssä oli valmiina 300W laite, mutta se ei riittäisi kunnolla sähköpyörän laturille. Selasin netistä minkälaisia tehokkaampia laitteita on tarjolla. Monesta kaupasta selailtuani, päädyin lopulta Expondon 1000W siniaalto invertteriin, johtuen sen edullisesta hinnasta. Siniaalto siksi, että tietokoneet ja sähköpyörien laturit vaativat sellaisen. Ajattelin myös, että on hyvä olla tehoreserviä vaikkapa mikroaaltouunille, siksi samantien 1000W, eikä esimerkiksi 600W.

Viime vuonna asensin matkustamon oven pieleen jännitemittarin, jotta on helppo seurata akkujen varaustilaa. Löysin netistä jännite/varaustila taulukon*, joka sopii jännitemittarini asteikon tarkkuudelle. Tämän tulostin ja kontaktimuovitin mittarin viereen, niin ei tarvitse muistella millä jännitteellä olisi hyvä viimeistään alkaa latailemaan akkuja.
*) http://www.miljoonalaatikko.com/dokumentit/lyijyakku.pdf
Jos lyijyakun jännite pysyy aina tuolla taulukon vihreällä alueella, niin akkujen käyttöikä voi olla jopa 1500 lataussykliä, punaisella alueella usein käyminen taas pudottaa akun iän jonnekkin muutaman sadan (300-400) syklin tietämille. Käyttöikä tarkoittaa täysiä lataussyklejä, esim 100Ah akulla 10 x 10Ah latausta vastaa yhtä lataussykliä.
Varsinainen invertterin asennus alkoi sen asennuspaikan suunnittelulla. Lyhyiden johtojensa takia, asennuspaikan valinta helpottui melkoisesti, koska se ei voi olla kaukana hupiakuista. Asennuspaikaksi tuli siis apukuskin penkin runko, koska 2. akulle on sen sisällä paikka.
Invertterin asennus alkoi kiinnityksen ja johtokytkentöjen suunnittelulla. Penkin rungossa oli valmiina pari sopivaa kiinnitysreikää ja kytkentäjohdot päätin liittää suoraan akkuun, niin että väliin laitoin vielä ylimääräisen virtakytkimen, koska invertteri kuluttaa hieman virtaa lepotilassa, ja matkailuautossa kaikki ylimääräinen virrankulutus halutaan minimoida, jotta akuissa riittää varausta mahdollisimman pitkään.
Päätin ruuvata penkin runkoon laudanpätkän, johon on helppo ruuvata invertteri ja virtakytkin.

Virtakytkimen päätin sijoittaa apukuskin penkin sivulle, jotta se ei ole kulkuväylällä näkyvissä pienten lasten käpelöitävissä.

Virtakytkimen takia piti tehdä yksi ylimääräinen johto akun ja invertterin väliin.

Tässä on invertteri ja virtakytkin ruuvattuna asennuslautaan, jonka maalasin mustaksi Suvilta lainaamallani akryylimaalilla. Sitten vain koko paketti ruuvataan kiinni penkin runkoon ja kytketään johdot akkuun.

Kuvittelin laittavani virtakytkimen johdon nätisti piilossa alakautta, mutta johto ei ylttänytkään sieltä, joten piti vaihtaa se kulkemaankin yläkautta. Onneksi virtakytkimestä pystyi tuomaan johdot miltä tahansa sivulta.

Sitten onkin jäljellä vain johtojen kytkeminen ja koekäyttö. Koekuormaksi nappasin 400W öljylämmittimen. Tässä kohtaa oli kiva todeta 1000W invertterin olleen hyvä valinta, koska sen suuri jäähdytyspinta-ala riittää 400W kuormalla jäähdyttämään invertterin komponentteja riittävän paljon ilman, että tuuletin vielä käynnistyy. Se on matkailuautossa kiva ominaisuus, niin ei tarvitse kuunnella invertterin hurinaa vaikkapa sähköpyörän akkua ladatessa.

Onnistuneen koekäytön jälkeen laitoin vielä pari johtokiinnikettä ja hupiakun kiilasin tiukasti paikoilleen jäykähköillä vaahtomuovin kappaleilla.

Aurinkoista kesää, seuraavaa juttua odotellessa! :)